Week 20: Siem Reap, Angkor Wat en Bangkok

Blijf op de hoogte en volg Kim

08 Maart 2018 | Thailand, Bangkok

Hallo vanuit New York! Mijn eerste avond in Bangkok besloot ik te gaan wandelen in de stad van de skyscrapers en kwam ik uit in een park waar locals massaal aan het hardlopen waren. Tussen de hardlopende locals en het meer uitzicht op de skyscrapers waande ik mij echt even voor een momentje in Central Park New York. Grappig hoe je zelf door het vele reizen soms gewoon echt kan vergeten waar je precies bent en het voelt alsof je je heel ergens anders bevindt. Ik wist wel dat ik niet in New York zat, maar dit voelde ook niet als het Azië zoals ik dat de afgelopen maanden beleefd heb.

Na alle rust afgelopen paar dagen was ik donderdag morgen toch blij om weer terug te gaan naar de bewoonde wereld. Vanaf Sihanoukville – ongeveer 40 minuutjes met de tuktuk vanaf Monkey Maya – vlogen we naar Siem Reap. Als laatste kwamen Maarten en ik het vliegtuig in. Dit als laatste instappen doe ik vaker, met de reden dat je zo direct kunt zien welke plekken nog vrij zijn en daar kan gaan zitten. Toen we binnenkwamen bleken alle 4 de nooduitgang rijen nog vrij te zijn. Ik vroeg aan de stewardess of we hier mochten zitten, waarop zij om mijn ticket vroeg. Na uitgelegd te hebben dat wij deze plekken niet op onze ticket hadden staan, mochten we hier ook niet zitten. Wat echter heel raar was, was dat er gedurende de gehele vlucht ook verder niemand anders bij de nooduitgang zat. Lekker veilig ook… gelukkig ging het allemaal goed en kwamen we nog geen uur later aan in Siem Reap. Het hostel hadden we aangeraden gekregen van onze Nederlandse kamergenootjes in Kampot en leek een prima keuze te zijn. Na een duik in het zwembad liepen we terug naar onze kamer en zag ik dat er beach soccer gespeeld werd, omdat ik voetballen best wel mis besloot ik hieraan mee te doen. Super leuk om weer even lekker te voetballen. Behalve dat het kei leuk was, leverde het ook nog 3 gratis bierkaartjes op: scoren, finale winnen en als enige meisje deelnemen. Prima deal haha. Na nog een duik in het zwembad ben ik gaan douchen en zijn we naar de Nederlandse snackbar gelopen die vlakbij ons hostel bleek te zitten. Eindelijk weer een kaassoufflé en bitterballen na 20 weken! Heerlijk! Na het eten zijn we nog de night market overgelopen en hebben we een schaafijsje gehaald.

Vrijdag morgen werd ik wakker op een heerlijk rustige kamer, even geen dorm meer. Na een bakery ontbijt met bonen-ijskoffie ging ik terug naar de kamer om onder het genot van de airco een vlucht te zoeken en een soort van route te plannen voor de komende tijd. Rond 4 uur vertrokken we per tuktuk richting Angkor Wat om hier de sunset te kijken. Angkor Wat is het tempelparadijs van Azië en eveneens het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempels van Angkor zijn honderden jaren geleden gebouwd en steeds verder uitgebreid. Het bouwen begon in 889 en de 500 jaar die daarop volgde, bouwden ze een hele stad waaronder veel tempels. Op het hoogtepunt van het Khmer-rijk woonden er 1 miljoen mensen in Angkor, dit terwijl Londen destijds slechts een dorp was van enkele tienduizenden inwoners. Nadat de koning van het Khmer-rijk in de 15e eeuw besloot Angkor achter zich te laten en naar de nieuwe hoofdstad, Phnom Penh, te vertrekken bleef Angkor verlaten achter en nam de natuur het over. Tijdens de Franse bezetting werd het gebied herontdekt en werd er een begin gemaakt met het herstellen van de tempels. Sinds 1990 zijn deze tempels het visitekaartje van Cambodja en samen met duizenden andere toeristen had ook ik dit wonder op mijn must see lijstje staan. Nadat we een kaartje hadden gekocht reden we naar de tempels van Angkor waar onze tuktuk chauffeur ons bij dé ‘sunset tempel’ afzette. Ondanks dat het leuk was om de sunset vanaf de tempel te zien, vonden zowel Maarten als ik deze sunset niet fantatisch. Hopen dat morgen sunrise beter wordt! Weer terug bij de tuktuk reden we richting het hostel, waar we nog wat gegeten hebben bij een restaurantje op de hoek voor we naar bed gingen.

Zaterdag ging na een kort nachtje waarin ik veel wakker geweest was om half 4 ‘smorgens (of ‘snachts eigenlijk) de wekker. Na een warme douche en een ontbijt to go stonden we om half 5 netjes klaar bij de tuktuk om richting Angkor Wat te gaan. Aangekomen op het complex was het nog niet massaal druk en vonden we een plekje vooraan het meer. In de schemering zag je Angkor Wat al wel voorzichtig, maar toen eenmaal de lucht roze werd was dit het vroege opstaan zo ontzettend waard. Echt prachtig om te zien! Na een tijdje vloog er nog een massa vogeltjes weg van de ochtend rode tempel en begonnen de kikkertjes in het meertje te springen, toen was het plaatje compleet. Na de zonsopgang besloten we Angkor Wat voorlopig te laten voor wat het was en eerst te beginnen bij de Bayon tempel om zo de mensenmassa’s (lees: miljoenen chinezen) voor te zijn. Dit plan werkte perfect, want aangekomen bij de Bayon tempel konden we in alle rust deze mooie tempel met al zijn gigantisch gebeeldhouwde gezichten bewonderen. Daarna hebben we op dit stukje nog 3 of 4 tempels gedaan voor we verder reden naar Ta Prohm, of beter: de tombraider tempel. Dit vond ik persoonlijk de mooiste tempel welke we gezien hebben op het complex. De tempel is vrijwel onveranderd gebleven na de herontdekking van het Angkor tempelcomplex. Geweldig om te zien hoe de natuur hier de vrije loop heeft gehad en dit zo gelaten is. Het enige minpuntje aan deze tempel was echter wel de massa chinezen die hier rondliep. Na deze tempel beklommen we nog een andere bekende tempel, weet de naam niet meer, en daarna zat ik er wel aardig doorheen qua vermoeidheid in combinatie met de hitte. Toen we de tuktuk vertelden dat we wilden lunchen in de buurt van Angkor Wat en hij, goed bedoeld, nog een ongeplande laatste stop maakte stonden we 5 minuten later weer bij de tuktuk, waar onze chauffeur overigens wel om kon lachen “Done? Tired?”. Gelukkig reed de chauffeur daarna netjes door richting Angkor Wat, waar we eerst wat gegeten hebben, om daarna nog de bekende Angkor Wat tempel te bekijken. Deze tempel is echt enorm groot en had prachtige decoratie en details. Na nog een laatste klim naar de top van de bekende Angkor tempel, welke mooi uitzicht verschafte over het complex en het meertje, besloten we dat het mooi geweest was. Weer terug in het hostel ben ik het zwembad in gesprongen en daarna had ik eigenlijk nergens meer kracht voor en heb ik vanaf bed een ticket geboekt naar de Filipijnen en met mams gebeld. Met het laatste beetje kracht besloot ik nog eenmaal op te staan om wat te gaan eten. Weer terug van het eten besloot ik optijd naar bed te gaan, maar dit ging iets anders dan gepland toen Anniek nog belde en het ineens ruim voorbij middernacht was.

Zondag besloot ik geen wekker te zetten en mijn lichaam rust te geven. Nadat ik rond 13u eindelijk ontwaakt was ging ik naar een bakery voor ontbijt. Ondanks dat ze bakery een menu kaart had met voorgeschreven combo’s begreep de serveerster het niet helemaal en duurde het al met al bijna 2 uur voor ik mijn volledige brunch gehad had. Na brunch ben ik teruggegaan naar mijn airco gekoelde kamer en heb ik vanaf hier geprobeerd een soort van planning te maken voor de komende paar weekjes tot mam komt. Nadat ik hier zat van was heb ik in het zonnetje gebeld met Ellen en mijn ouders en daarna was het tijd om te gaan eten. Vandaag besloot ik dat ik toch maar eens lokaal moest gaan eten, aangezien ik bijna zou vertrekken uit Cambodja en nog geen enkel lokaal gerecht geprobeerd had. Van Emma had ik Loklak aangeraden gekregen en dit besloot ik dan maar te bestellen. Loklak is een soort van beef met rijst en was echt prima te eten – ja wonderbaarlijk genoeg komt dit uit mijn mond haha. Na het eten zijn we nog bij een barretje gaan zitten waar ze eredivisie uitzonden.

Maandag had ik wederom een lekker rustig dagje waarin ik allerlei dingetjes heb uitgezocht en geboekt (lees: what to do en vervoer), dit had mijn lichaam blijkbaar echt nog even nodig want ik had ook helemaal nergens zin in. Rond 17u besloot ik toch actief te gaan doen en weer lekker te gaan beachvoetballen bij het hostel. Na het voetballen, een verfrissende duik in het zwembad en een douche heb ik weer cultuurbarbaar uitgehangen met een bord broccoli en een kipburger, voor we richting de art market gingen. De art market was helaas een enorme tegenvaller. Behalve dat het niet echt een art market was, was het ook enorm uitgestorven. Weer terug in het hostel hebben we nog pool gespeeld voor we gingen slapen.

Dinsdag was het vroeg opstaan, omdat ik vandaag naar Bangkok zou vliegen. Na een laatste ontbijtje in Cambodja ging ik per tuktuk naar het vliegveld. Na een niet zo geweldige vlucht, het vliegtuig schommelde best wel waardoor ik misselijk werd, stond ik een uurtje later in Bangkok. De paspoortcontrole ging helaas wat minder snel en ruim 2 uur later stond ik dan eindelijk eens buiten. Op internet had ik iets gelezen over een skytrain en ik besloot dan ook deze te nemen. Ik ging ervanuit dat dit best een normale manier van reizen was, maar al snel kwam ik erachter dat dit niet het geval was. Na eerst met alleen maar Aziaten in een bus gezeten te hebben, die me allemaal zaten aan te staren, stapte ik over op een net zo lokale “skytrain”. Al met al heb ik er (in vergelijking met een taxi) 2 keer zo lang over gedaan om bij mijn hostel te komen, maar vond ik het wel een grappige ervaring en kostte het ook nog maar eens $2. Na even wat gerelaxt te hebben bij mijn nieuw hostel, wat overigens meer op een woonhuis dan een hostel lijkt – heel chill, thanks voor de tip Niek! –, ging ik wat rondwandelen en kwam ik in een park terecht (zie introductie). Hallo New York haha. Na het park liep ik nog een marktje over, waar ik meerdere malen een “sexy lady show” aangeboden kreeg, heel bijzonder, voor ik terugging naar het hostel. De bedoeling was vervolgens om te bloggen, maar dit faalde hard, omdat Anniek een goede timing had om te bellen. Gezelligheid kent geen tijd zeggen we dan maar.

Woensdag besloot ik op zoek te gaan naar de beroemde ‘krokodillentempel’. Googlemaps verteld mij dat dit 1.5 uur lopen was en ik dacht dat dit wel prima te doen was, nog niet eens halverwege kwam ik hier al gauw op terug met een gevoelstemperatuur van 42 graden. Gelukkig was er een (lokale) metro dichtbij en kon ik een groot deel bereizen met de metro. Aangekomen aan de andere kant van de stad volgde ik netjes de route die googlemaps mij gaf, echter kwam ik er al snel achter dat dit deel van de stad niet heel erg bewoond en wel erg lokaal was. Na een paar, op auto-onderdelen fabriekjes in huisjes, lege straatjes na belandde ik vervolgens op een Aziatisch marktje waar allerlei sieraden en haardingetjes en andere kleine prulletjes verkocht werden. Ook hier was ik weer redelijk een wandelende attractie. Toen ik na wat vragen – maps vond dat ik midden op de markt gearriveerd was bij de tempel – eindelijk aankwam bij de tempel, was ik hier ook zo weer weg toen ik erachter kwam dat de krokodillentempel zijn naam te danken heeft aan de twee krokodillen die hier leven in een veel te klein kooitje. Heel zielig. Via de lokale straatjes liep ik terug naar de metro, welke mij naar een mall bracht in de buurt van het hostel. Hier heb ik wat gegeten voor ik terugging. In het hostel vond ik uit dat ik een prive kamer had vannacht, heerlijk!

Vandaag pakte ik wederom dezelfde metro om richting the Grand Palace, de nummer één toeristenattractie van Bangkok, te gaan. Mijn idee was om vanaf de metro een tuktuk of taxi te pakken, maar nadat deze probeerden mij enorm af te zetten was ik er klaar me en ben ik gaan lopen. Aangekomen bij de Grand Palace vielen de mooie gebouwen al op. De omgeving was zo mooi dat je soms niet wist waar je moest kijken: de gouden tempels, stenen beelden van goden en dieren en mooi versierde torens roepen allen om aandacht. Ondanks dat het echt een genot was om al dit moois te zien, was ik er vrij snel klaar mee, omdat ik mij steeds tussen de miljoenen Chinezen met hun parapluutjes moest manoeuvreren. Na alles kort bekeken te hebben, liet ik de prachtige gebouwen voor wat het was en vluchtte ik weg van deze mensenmassa. Ik besloot terug richting de metro een lokale veerboot te nemen. Wat een ontzettend leuke ervaring! Tussen de locals stond ik op een bootje welke over de rivier heen sjeeste en prachtige uitzichten verschafte. Na eerst een stukje tempels en monniken doken een paar minuten later alle skyscrapers in de verte ook op. Erg leuk! Vanaf de haven liep ik via rustige en lokale straatjes terug naar de metro en kocht ik onderweg nog een zakje met gesneden fruit. Hierbij krijg je een sateprikker zodat je dit praktischer kunt eten.

Al met al bevalt Bangkok mij veel beter dan ik verwacht had. Voordat ik hier kwam kreeg ik allemaal verhalen te horen over dat Bangkok enorm druk en vies was en het niet leuk was voor langer dan 2 dagen, maar ik denk juist omdat ik veel in lokale wijkjes geweest ben dat dit heel erg meevalt en ik op deze manier de stad heel anders ervaar. Morgen vlieg ik van Bangkok naar Chiang Mai waar ik ruim een week zal gaan verblijven en vanaf daar ga ik naar Koh Tao om te duiken. Een paar dagen later zal ik, hopelijk met mijn PADI op zak, vertrekken naar Manila om eerst een weekje met Nannie (meisje die ik in Saigon ontmoet heb) te chillen en de Filipijnen te verkennen voordat ik eindelijk mamsie weer te zien krijg!

Veel liefs vanuit Bangkok!

• 10 Maart 2018 - 11:08

Blizzy:

Mooie beschrijving van Ankor Wat, Kimmie:-) benieuwd naar al je Filipijnse belevingen!!!